Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

niedziela, 29 marca 2015

DEVIL'S CAKE

Bardzo czekoladowy tort.
Chyba bardziej czekoladowy być nie może ;) chociaż w przepisie ani grama czekolady :)
Ciasto nie za ciężkie, bardzo aromatyczne, wilgotne, mniam :)
Przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, blaty można upiec dwa osobno, lub jeden duży a potem przekroić.

Warto spróbować!

Inspiracja: Moje Wypieki



Składniki:

2 jaja
110g miękkiego masła
50g kakao + pół szklanki wody
pół szklanki maślanki + pół szklanki wody
200g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
120g białego cukru
200g cukru jasnego brązowego (warto dać mniej, gdyż ciasto jest moim zdaniem trochę za słodkie)

Do przełożenia blatów:
750ml śmietany kremówki 40%
2 łyżki cukru pudru

Świeże owoce.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, solą.
Maślankę mieszamy z wodą.
Kakao rozpuszczamy w ciepłej wodzie tak, aby nie było grudek, odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę.
Dodajemy powoli cukier, miksujemy.
Następnie powoli wlewamy rozkłócone jaja.
Mieszamy około 2 minut.
Dodajemy kakao.
Na koniec dodajemy mąkę, mieszając na zmianę z maślanką. Łyżka po łyżce.

Gotowe ciasto wykładamy na tortownicę o rozmiarze 21-23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy upiec 2 blaty w 2 tortownicach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40minut do tzw. suchego patyczka.

Gotowe blaty studzimy.

Śmietanę, najlepiej dobrze schłodzoną, ubijamy na lekko sztywną masę. Dodajemy cukier puder.

Przekładamy kremem blaty. Układamy owoce.

Pyszne było!

1 komentarz: