Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

sobota, 24 stycznia 2015

BABECZKI WANILIOWE Z SERKIEM MASCARPONE I SYROPEM

Babeczki bardzo, ale to bardzo kremowe.
Ciasto treściwe, dość ciężkie a krem... rozkoszny :)
Delikatny, nie za słodki, pyszny.
Wykonanie zajmuje nie całą godzinkę, warto wypróbować :)

Inspiracja: Mała Cukierenka



Składniki na ciasto:

250g mąki pszennej
150g cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
15g cukru waniliowego - najlepiej własnej domowej roboty
szczypta soli
160g jogurtu naturalnego
130g miękkiego masła
2 jaja
0,5 łyżeczka sody
0,5 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Dodajemy jedno jajo, ucieramy pół minuty, potem dodajemy kolejne.

Następnie dodajemy jogurt, mieszamy i na końcu mąkę, proszek, sodę, sól.

Ciasto wykładamy do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed 30 minut aż będą rumiane.
Studzimy.

Krem z serka mascarpone i syropem:

500g serka mascarpone
syrop zagęszczony z owoców, może być oczywiście swojski, taki najlepszy.
Użyłam z borówki amerykańskiej.
Skórka otarta z cytryny - pamiętacie, by cytrynę dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.

Serek wykładamy do miseczki i rozcieramy łyżką.
Dodajemy 6 łyżek syropu, rozcieramy delikatnie, dodajemy skórkę z cytryny.

Dekorujemy babeczki.
Użyłam rękawa cukierniczego i końcówki z dużą gwiazdką.

U nas już zjedzone ;)
Znaczy, że dobre? :)

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Kama, chcesz mnie utuczyć??? Przecież ja się temu nie oprę;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne babeczki! porywam jedną do kawy :)

    OdpowiedzUsuń