Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

czwartek, 27 lutego 2014

FAWORKI NA TŁUSTY CZWARTEK, PRZEPIS II

Miały być pączki, ale czasu za mało :)
Faworki chyba każdy lubi? Chrupiące, delikatne, nie za słodkie.
W sam raz do porannej kawusi :) do tej popołudniowej też ;)

Inspiracja: www.mojewypieki.com

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
3/4 szklanki śmietany gęstej 12%
olej do smażenia

Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię, odstawiamy na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Wg przepisu pani Doroty, potem należy ciasto przez kolejne 30minut wałkować, ugniatać. Odstawić ponownie do leżakowania, ale tym razem do lodówki. Pominęłam to jednak, doczytałam w komentarzach, że jest to zbędne, bo chrust i tak wychodzi pyszny.
Prawda!

Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy bardzo cienko.
Potem ostrym nożykiem tniemy na paseczki, każdy pasek przecinamy wzdłuż, zakręcamy przez dziurkę i gotowe :)

Smażymy na złoty kolor, potem tylko cukier puder i kosztujemy :)



7 komentarzy:

  1. mmm... smak dziecinstwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry
    Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej
    Pozdrawiam serdecznie
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne faworki! narobiłaś smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam niestety za faworkami, ale najważniejsze żeby tradycji stało się za dość i żeby coś słodkiego i swojskiego zjeść w tłusty czwartek!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tłusty czwartek

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam pączki, bazą wyjściową był Twój przepis, ale potem i tak musiałam pododawać po swojemu; były z masą budyniową i marmoladą różaną, pyszne! pozdrawiam.
    Kama, skończył mi się wstęp do Twego, drugiego bloga, można prosić kluczyk?

    OdpowiedzUsuń