Francuskie ciasto.
Grilowany kurczak.
Chrupkie warzywa: kalafior, brokuł i mięciutkie pomidorki.
Masa ciągnącego się sera i pachnąca, świeża bazylia w towarzystwie równie pachnącej pietruszki.
Lubicie?
Składniki:
1 placek ciasta fracuskiego
200g brokuła
200g kalafiora
200g piersi kurczaka
3 pomidory
ser mozzarella 250g
zioła świeże: bazylia, pietruszka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka dobrego masła
Warzywa oczyścić, podzielić na średniej wielkości kawałki, włożyć do miski, dodać łyżkę soli, zalać wodą, wymieszać. Pozostawić tak na 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się wszelkiego rodzaju robali ;) po podanym czasie odcedzić warzywa, przesuszyć.
Pierś kurczaka umyć, obsuszyć, pokroić w większą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Naczynie do tarty skropić oliwą z oliwek.
Rozgrzać patelnię, lekko zarumienić kurczaka.
Odłożyć mięso, masło stopić na tej samej patelni, wrzucić warzywa i przez 2 minuty smażyć, często mieszając by się nie przypaliły. Doprawić solą.
Ciasto francuskie wyłożyć do naczynia.
Wysmarować majonezem i ketchupem.
Wyłożyć warzywa: kalafior, brokuły i pomidory. Dodać mięso, wymieszać.
Zapiec przez 15 minut.
Następnie dodać ser i znowu zapiec przez 10 minut.
Przed podaniem na tarcie ułożyć posiekaną bazylię i pietruszkę.
Podawać z czerwonym wytrawnym winem.
Bomba smakowa!
Smacznego :)
Szukaj na tym blogu
Obserwatorzy
piątek, 31 października 2014
czwartek, 30 października 2014
NALEŚNIKI - NAJLEPSZE!
Myślę, że jak spróbujecie tego przepisu, już nigdy nie zrobicie innych naleśników :)
Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, pyszne!
U mnie wszyscy kochają naleśniki, więc robiłam od razu z podwójnej porcji ;)
Pychota!
Składniki:
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina skórki startej z cytryny
Mąkę, sól przesiewamy, mieszamy z cukrem.
Dodajemy jaja, 100ml mleka mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Na koniec esencja waniliowa kremówka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto odpoczęło.
Placki smażymy na maśle lub oleju rzepakowym.
Każdy placek ok minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dla mnie ten przepis to nr 1!
INSPIRACJA
Ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, pyszne!
U mnie wszyscy kochają naleśniki, więc robiłam od razu z podwójnej porcji ;)
Pychota!
Składniki:
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina skórki startej z cytryny
Mąkę, sól przesiewamy, mieszamy z cukrem.
Dodajemy jaja, 100ml mleka mieszamy trzepaczką lub mikserem.
Na koniec esencja waniliowa kremówka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto odpoczęło.
Placki smażymy na maśle lub oleju rzepakowym.
Każdy placek ok minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dla mnie ten przepis to nr 1!
INSPIRACJA
poniedziałek, 27 października 2014
JAJECZKA Z SAŁATKĄ
Od dawna miałam ochotę na te jajeczka.
Przepis znalazłam u Smacznej Pyzy i jak zwykle się nie zawiodłam.
Smakują wspaniale!
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
kawałek selera
1 marchewka
2 ogórki kiszone
4 łyżki groszku konserwowego
cebula cukrowa
sól, pieprz
majonez
świeża pietruszka, koperek, szczypiorek
Jaja gotujemy na twardo.
Marchewkę i selera gotujemy.
Marchewkę, seler, ogórka, cebulkę i 1 jajko kroimy w kosteczkę.
Wszystko mieszamy, dodajemy groszek, garść koperku, pietruszki, szczypiorku (posiekanych) przyprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Jaja kroimy na połowę. Na każdej połówce układamy sałatkę, kopiasto.
Układamy na liściach sałaty i gotowe!
Idealne na przyjęcie! Prawda, że wyglądają ślicznie? :)
Smacznego!
Przepis znalazłam u Smacznej Pyzy i jak zwykle się nie zawiodłam.
Smakują wspaniale!
Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
kawałek selera
1 marchewka
2 ogórki kiszone
4 łyżki groszku konserwowego
cebula cukrowa
sól, pieprz
majonez
świeża pietruszka, koperek, szczypiorek
Jaja gotujemy na twardo.
Marchewkę i selera gotujemy.
Marchewkę, seler, ogórka, cebulkę i 1 jajko kroimy w kosteczkę.
Wszystko mieszamy, dodajemy groszek, garść koperku, pietruszki, szczypiorku (posiekanych) przyprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Jaja kroimy na połowę. Na każdej połówce układamy sałatkę, kopiasto.
Układamy na liściach sałaty i gotowe!
Idealne na przyjęcie! Prawda, że wyglądają ślicznie? :)
Smacznego!
piątek, 10 października 2014
GUGELHUPF - BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ
Gugelhupf to babka drożdżowa, bardzo popularna w krajach niemieckojęzycznych.
Pieczemy ją w formie z kominkiem.
Jest bosko puszysta i lekka a mega duża porcja czekolady, która w niej króluje, nadaje jej fantastyczny smak :)
Bardzo, bardzo Wam polecam!
Inspiracja: Moje wypieki
Składniki:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
100g masła (rozpuszczamy)
300ml mleka ciepłego
2 jaja roztrzepane
20g drożdży suchych
400g czekolady gorzkiej
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, solą.
Dodajemy drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone chłodne masło.
Wyrabiamy ciasto, ma być gładkie a jego konsystencja lekko luźna.
Lekko obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, niech ciasto rośnie około godziny, aż podwoi objętość.
Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, musimy je rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30.
Rozpuszczoną czekoladę wykładamy na ciasto. Zostawiamy wolne brzegi, ok 2cm.
Zawijamy od szerszego boku, jak roladę.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną mąką.
Forma powinna mieć wymiary minimum 2,5 litra.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Babkę pieczemy maksymalnie 30 minut.
Ma być porządnie podpieczona i chrupiąca z wierzchu.
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady
40g masła
1łyżka miodu
Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w garnuszku.
Studzimy. Wykładamy na ciasto, gdy trochę stężeje.
Smacznego piątku!
Pieczemy ją w formie z kominkiem.
Jest bosko puszysta i lekka a mega duża porcja czekolady, która w niej króluje, nadaje jej fantastyczny smak :)
Bardzo, bardzo Wam polecam!
Inspiracja: Moje wypieki
Składniki:
3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
100g masła (rozpuszczamy)
300ml mleka ciepłego
2 jaja roztrzepane
20g drożdży suchych
400g czekolady gorzkiej
Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, solą.
Dodajemy drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone chłodne masło.
Wyrabiamy ciasto, ma być gładkie a jego konsystencja lekko luźna.
Lekko obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, niech ciasto rośnie około godziny, aż podwoi objętość.
Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, musimy je rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30.
Rozpuszczoną czekoladę wykładamy na ciasto. Zostawiamy wolne brzegi, ok 2cm.
Zawijamy od szerszego boku, jak roladę.
Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną mąką.
Forma powinna mieć wymiary minimum 2,5 litra.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Babkę pieczemy maksymalnie 30 minut.
Ma być porządnie podpieczona i chrupiąca z wierzchu.
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady
40g masła
1łyżka miodu
Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w garnuszku.
Studzimy. Wykładamy na ciasto, gdy trochę stężeje.
Smacznego piątku!
niedziela, 5 października 2014
KARKÓWKA W SOSIE CEBULOWYM I KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI
Jakie to wszystko pyszne!
Syte, zdrowe, kolorowe!
Mięso delikatne, kruche, soczyste a kasza sypka, lekka otoczona chrupkimi warzywami.
Idealne danie na rodzinny obiad, wypróbujcie koniecznie!
Składniki na duszoną karkówkę w sosie cebulowym:
1 kg karkówki
4 duże cebule
oliwa z oliwek, najlepiej czosnkowa, ale zwykła też może być, wtedy dodajcie czosnek (3 ząbki) posiekany drobno, gdy będziecie szklić cebulę
2 liście laurowe
ziele angielskie
500ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
4 łyżki mąki
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na plastry o grubości 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą, dusimy do miękkości, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i resztę mąki. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso i dusimy na małym ogniu ok godziny. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Kasza gryczana z warzywami:
1,5 szklanki kaszy gryczanej (opłukanej)
1 duża marchewka
2 cebule
papryka czerwona, zielona, żółta
2 łyżki dobrego masła
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskie
3 kulki jałowca
2 szklanki bulionu warzywnego
Masło rozpuszczamy na gorącej patelni, użyłam woka.
Wrzucamy pokrojoną w paski cebulkę. Smażymy, aż będzie miękka.
Dodajemy skrojoną w kostkę marchewkę.
Następnie wrzucamy kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec (rozkruszony). Chwilę smażymy, podlewamy bulionem. Dusimy kaszę do miękkości, na koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Smażymy ok minuty, by papryka była chrupiąca a nie miękka.
Smacznego!
Syte, zdrowe, kolorowe!
Mięso delikatne, kruche, soczyste a kasza sypka, lekka otoczona chrupkimi warzywami.
Idealne danie na rodzinny obiad, wypróbujcie koniecznie!
Składniki na duszoną karkówkę w sosie cebulowym:
1 kg karkówki
4 duże cebule
oliwa z oliwek, najlepiej czosnkowa, ale zwykła też może być, wtedy dodajcie czosnek (3 ząbki) posiekany drobno, gdy będziecie szklić cebulę
2 liście laurowe
ziele angielskie
500ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
4 łyżki mąki
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na plastry o grubości 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą, dusimy do miękkości, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i resztę mąki. Zalewamy bulionem, dodajemy mięso i dusimy na małym ogniu ok godziny. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Kasza gryczana z warzywami:
1,5 szklanki kaszy gryczanej (opłukanej)
1 duża marchewka
2 cebule
papryka czerwona, zielona, żółta
2 łyżki dobrego masła
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskie
3 kulki jałowca
2 szklanki bulionu warzywnego
Masło rozpuszczamy na gorącej patelni, użyłam woka.
Wrzucamy pokrojoną w paski cebulkę. Smażymy, aż będzie miękka.
Dodajemy skrojoną w kostkę marchewkę.
Następnie wrzucamy kaszę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec (rozkruszony). Chwilę smażymy, podlewamy bulionem. Dusimy kaszę do miękkości, na koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
Smażymy ok minuty, by papryka była chrupiąca a nie miękka.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)