Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

piątek, 10 stycznia 2014

BUŁECZKI PSZENNE Z TYMIANKIEM

Gdyby zabrakło Wam pieczywa, lub nabierzecie raptownie ochoty na świeże pachnące bułeczki, te są idealne :) Robimy je w 40 minut i już mamy gorące, aromatyczne, chrupiące bułeczki :)



Składniki na 7 sztuk:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cukru, soli
maślanka lub jogurt naturalny, tyle, ile "przyjmie" ciasto
1 łyżeczka tymianku lub rozmarynu

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, mieszamy.
Dodajemy tymianek, sól, cukier, mieszamy.
Następnie dodajemy maślankę lub jogurt, tyle, by ciasto było jak gęsta śmietana.

Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed pieczeniem można wysmarować bułki roztrzepanym surowym jajkiem połączonym z odrobiną mleka.


Wczorajsza wątróbka z jabłkiem i te prosto z pieca bułeczki, smakowały wybornie :)

Spróbujcie :)

4 komentarze:

  1. Już zapisuję przepis :) Wyglądają apetycznie, a przepis jest mało skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma jak domowe pieczywko! pachnie świetnie i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. umm bułeczki zawsze tylko w domu pieczone ja korzystam z dobrodziejstwa termomixa wychodza genialnie ,ale z tymiankiem jeszcze nie jadłam trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Good article! We will be linking to this
    great article on our site. Keep up the great writing.

    Feel free to visit my web page - ranking tabletek na odchudzanie

    OdpowiedzUsuń