Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

poniedziałek, 10 listopada 2014

PIECZONY ŁOSOŚ & MOZZARELLA W SOSIE Z PARMEZANU, ORZESZKÓW PINIOWYCH I BAZYLII

Klasyka, prostota wykonania i uczta dla podniebienia.
Przygotowanie to chwila, nie cała godzina i mamy gotowe, pyszne danie.
Spróbujcie koniecznie!
Podałam z mozzarellą w sosie z bazylii, orzeszków piniowych, czosnku z dodatkiem parmezanu.
Ależ to smakuje!



Składniki:

łosoś, filety
mozzarella (2-3 duże, lub opakowanie mini mozzarelli)
rozmaryn, najlepiej świeży

sos do mozzarelli:
parmezan 50g
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
porządna garść świeżej bazylii
porządna garść orzeszków piniowych
płatki chilli
odrobina świeżej skórki z cytryny
sok z cytryny

Łososia myjemy, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą z oliwek, obsypujemy rozmarynem.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy rybę przez 25 minut w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia).

W czasie, gdy ryba się piecze, robimy sos:

Parmezan, bazylię, orzeszki, czosnek (obrany), 2-3 łyżki oliwy z oliwek wkładamy do blendera, mieszamy na gładką masę. Dodajemy pieprz (solimy, jeśli uważacie, że jest mało słone, parmezan jest dość słony, więc uważajcie).
Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej oliwy. Ma być lekki, ale nie za rzadki.
Obtaczamy nim kulki mozzarelli, skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch tarkujemy odrobinę skórki z cytryny i obsypujemy płatkami chilli.

 Wspaniale komponuje się z mozzarellą. Pozostawia w ustach lekko ostry smak, idealnie pasuje do delikatnego łososia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jesteś niesamowita !!!! Zrobię na pewno , piękne zdjęcie , całuski pa pa














    OdpowiedzUsuń
  2. Ahh to te łosoś którym Krystian się nie mógł nachwalić w pracy, że taki pyszny sos :) Będę częściej odwiedzać bloga bo jest piękny! Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń