Francuskie ciasto.
Grilowany kurczak.
Chrupkie warzywa: kalafior, brokuł i mięciutkie pomidorki.
Masa ciągnącego się sera i pachnąca, świeża bazylia w towarzystwie równie pachnącej pietruszki.
Lubicie?
Składniki:
1 placek ciasta fracuskiego
200g brokuła
200g kalafiora
200g piersi kurczaka
3 pomidory
ser mozzarella 250g
zioła świeże: bazylia, pietruszka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżka dobrego masła
Warzywa oczyścić, podzielić na średniej wielkości kawałki, włożyć do miski, dodać łyżkę soli, zalać wodą, wymieszać. Pozostawić tak na 10 minut. W ten sposób pozbędziemy się wszelkiego rodzaju robali ;) po podanym czasie odcedzić warzywa, przesuszyć.
Pierś kurczaka umyć, obsuszyć, pokroić w większą kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Naczynie do tarty skropić oliwą z oliwek.
Rozgrzać patelnię, lekko zarumienić kurczaka.
Odłożyć mięso, masło stopić na tej samej patelni, wrzucić warzywa i przez 2 minuty smażyć, często mieszając by się nie przypaliły. Doprawić solą.
Ciasto francuskie wyłożyć do naczynia.
Wysmarować majonezem i ketchupem.
Wyłożyć warzywa: kalafior, brokuły i pomidory. Dodać mięso, wymieszać.
Zapiec przez 15 minut.
Następnie dodać ser i znowu zapiec przez 10 minut.
Przed podaniem na tarcie ułożyć posiekaną bazylię i pietruszkę.
Podawać z czerwonym wytrawnym winem.
Bomba smakowa!
Smacznego :)
Uwielbiam do Ciebie zaglądać, zawsze znajdzie się jakąś kulinarna inspirację :) Jutro mamy mieć gości i na pewno wykorzystam powyższy przepis
OdpowiedzUsuń