Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

piątek, 10 października 2014

GUGELHUPF - BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ

Gugelhupf to babka drożdżowa, bardzo popularna w krajach niemieckojęzycznych.
Pieczemy ją w formie z kominkiem.
Jest bosko puszysta i lekka a mega duża porcja czekolady, która w niej króluje, nadaje jej fantastyczny smak :)

Bardzo, bardzo Wam polecam!

Inspiracja: Moje wypieki



Składniki:

3 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
100g masła (rozpuszczamy)
300ml mleka ciepłego
2 jaja roztrzepane
20g drożdży suchych
400g czekolady gorzkiej

Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, solą.
Dodajemy drożdże, ciepłe mleko, rozpuszczone chłodne masło.

Wyrabiamy ciasto, ma być gładkie a jego konsystencja lekko luźna.

Lekko obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, niech ciasto rośnie około godziny, aż podwoi objętość.

Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką, musimy je rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 20x30.

Rozpuszczoną czekoladę wykładamy na ciasto. Zostawiamy wolne brzegi, ok 2cm.
Zawijamy od szerszego boku, jak roladę.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną mąką.
Forma powinna mieć wymiary minimum 2,5 litra.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Babkę pieczemy maksymalnie 30 minut.
Ma być porządnie podpieczona i chrupiąca z wierzchu.

Polewa czekoladowa:

150g gorzkiej czekolady
40g masła
1łyżka miodu

Czekoladę, masło, miód rozpuszczamy w garnuszku.
Studzimy. Wykładamy na ciasto, gdy trochę stężeje.

Smacznego piątku!





1 komentarz: