Spróbowałam tej karkówki na ostatniej imprezie.
Mięsko mięciutkie, soczyste a warzywka.. słodka, chrupka marchewka, pyszny groszek, fasolka szparagowa, kalafior i powiem Wam, że warzywka znikały prędzej z półmiska niż mięsko :)
Składniki:
1kg karkówki
ulubione warzywa, mogą być świeże, ale i też mrożone, u mnie marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, cebulka, czosnek. Ilość tutaj zależy od Was, ale warto dodać sporo :)
sól, pieprz, przyprawa do karkówki Prymat (bez konserwantów)
2 łyżki masła
olej do smażenia
Mięsko dokładnie myjemy. Suszymy, kroimy na plastry, przyprawiamy, odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Następnie obsmażamy na chrupko na oleju.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy warzywka, masło, pół szklanki wody.
Przykrywamy naczynie, zapiekamy przez 20minut w temperaturze 180stopni.
Smacznego!
Mniam muszę wykorzystać ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńa tu jak zwykle smacznie, aż ślinka cieknie....
OdpowiedzUsuńTylko 20 minut zapiekamy? i mięso miękkie?
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj Twoja watróbka z jabłkiem, oczywiście tylko dla mnie, no, może moja synowa coś skubnie; pozdrawiam serdecznie.
Trzeba spróbować mięsko, moje było cieniutko pokrojone w małych kawałkach, dobrze podsmażone. Można zapiec je najpierw bez warzyw, bo one szybko "dochodzą", sprawdzić czy mięsko jest i ok i wtedy dodać warzywka. Im wystarczy 10 minut :)
Usuńtaki obiad zawsze smaczny!:)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentuje w tych kolorach ;-)
OdpowiedzUsuńJedliśmy tak przyrządzoną u kogoś na imprezie. Była pyszna. Dzięki za ten przepis na pewno go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńMój mąż korzysta z tego przepisu tylko dłużej zapieka w piekarniku. Pyszności.
OdpowiedzUsuńTy juz mi ostatnio ta watrobka narobilas smaka! Lece jutro sobie kupic i jak nic bede jesc:) Dobrze, ze maz nie lubi-wiecej dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam z warzywami ze swojego ogródka, wyszła przepyszna!
OdpowiedzUsuń