Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

poniedziałek, 13 stycznia 2014

KARKÓWKA Z WARZYWAMI

Spróbowałam tej karkówki na ostatniej imprezie.
Mięsko mięciutkie, soczyste a warzywka.. słodka, chrupka marchewka, pyszny groszek, fasolka szparagowa, kalafior i powiem Wam, że warzywka znikały prędzej z półmiska niż mięsko :)


Składniki:

1kg karkówki
ulubione warzywa, mogą być świeże, ale i też mrożone, u mnie marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, cebulka, czosnek. Ilość tutaj zależy od Was, ale warto dodać sporo :)
sól, pieprz, przyprawa do karkówki Prymat (bez konserwantów)
2 łyżki masła
olej do smażenia

Mięsko dokładnie myjemy. Suszymy, kroimy na plastry, przyprawiamy, odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.
Następnie obsmażamy na chrupko na oleju.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy warzywka, masło, pół szklanki wody.
Przykrywamy naczynie, zapiekamy przez 20minut w temperaturze 180stopni.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mniam muszę wykorzystać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a tu jak zwykle smacznie, aż ślinka cieknie....

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko 20 minut zapiekamy? i mięso miękkie?
    A u mnie dzisiaj Twoja watróbka z jabłkiem, oczywiście tylko dla mnie, no, może moja synowa coś skubnie; pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba spróbować mięsko, moje było cieniutko pokrojone w małych kawałkach, dobrze podsmażone. Można zapiec je najpierw bez warzyw, bo one szybko "dochodzą", sprawdzić czy mięsko jest i ok i wtedy dodać warzywka. Im wystarczy 10 minut :)

      Usuń
  4. taki obiad zawsze smaczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. apetycznie się prezentuje w tych kolorach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedliśmy tak przyrządzoną u kogoś na imprezie. Była pyszna. Dzięki za ten przepis na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój mąż korzysta z tego przepisu tylko dłużej zapieka w piekarniku. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ty juz mi ostatnio ta watrobka narobilas smaka! Lece jutro sobie kupic i jak nic bede jesc:) Dobrze, ze maz nie lubi-wiecej dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj zrobiłam z warzywami ze swojego ogródka, wyszła przepyszna!

    OdpowiedzUsuń