Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

poniedziałek, 6 stycznia 2014

KARKÓWKA PIECZONA DO CHLEBA

To jeden ze smaków mojego domu. Moja mama piecze najpyszniejsze mięsa ;)
Taka karkówka z chrzanem lub ćwikłą smakuje wspaniale :)


Przygotowanie:

1 kg karkówki
4 ząbki czosnku
sól, pieprz lub przyprawa do karkówki (bez konserwantów), np. Prymat
łyżka oliwy

Mięso dokładnie myjemy, suszymy.
Nacieramy olejem, solą, pieprzem, czosnkiem skrojonym w kosteczkę.
Zawijamy w folię i  odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.

Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i tak pieczemy przez godzinę. Naczynie niech będzie zamknięte przez cały czas pieczenia. Od czasu do czasu możemy podlać mięso wytworzonym sosem.
Po upieczeniu niech ostygnie, dopiero potem kroimy.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Apetyczna :) Uwielbiam domowe wędliny, mięsiwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o na pewno skorzystam z przepisu ostatnio robiłam suszoną karkówkę czyli baleron wyszła pieknie ale teraz wiem że nie jestem zwolennikiem dojrzewających wędlin :).Pora spróbować Twój przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń