Szukaj na tym blogu

Obserwatorzy

piątek, 27 grudnia 2013

GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ I SUSZONYMI GRZYBAMI

Świąteczny obiad udał się w 100%!

Upiekłam gąskę w całości, nadzianą kaszą gryczaną z dodatkiem suszonych grzybów, cebuli i podrobów, które były razem z gęsią (wątróbka i żołądki).

Mięso jest fantastyczne! Miękkie, soczyste, wspaniałe. Jak dla mnie kurczak czy kaczka "chowają" się :)
Kasza jest idealna. Sypka, aromatyczna, doskonale przyprawiona, nie można się oderwać :)
Bardzo dziękuję PANI IZIE która dała mi kilka cennych rad :)


Składniki:
gęś o wadze 4,5kg
2 szklanki kaszy gryczanej
2 duże cebule
1 szklanka suszonych grzybów
sól, pieprz, majeranek

Gęś myjemy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem. W środku dodatkowo dodajemy majeranek.
Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.

Farsz z kaszy gryczanej:
2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę kroimy w paski, żołądki, wątróbkę z kostkę. Obsmażamy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem.
Grzyby zalewamy wrzątkiem. Gotujemy z liściem laurowym, 3 ziarnami ziela angielskiego ok 30 minut.
Odcedzamy (wody nie wylewamy, przyda się do kaszy). Grzyby siekamy w większe kawałki - możemy pozostawić je też w całości.

Kaszę mieszamy z cebulą, wątróbką, żołądkami, dodajemy grzyby, trochę wywaru z grzybów ( musicie sami zadecydować ile dodać, myślę, że jak dodacie wszystko, nie zaszkodzi i tak odparuje). Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Farsz wkładamy do środka gęsi. Zaszywamy gąskę nitką, by farsz nam nie uciekł.

Pieczenie gęsi:

Gęś pieczemy długo. Na każdy kilogram mięsa to 45 minut pieczenia. Dodać należy także wagę farszu (ok 1kg).
Temperatura: przez pierwsze 20 minut pieczemy w temperaturze 200 stopni, dalej w temperaturze 160 stopni.
Gęś przykrywamy. Piekłam w dużej, wysokiej blaszce. Naczynie musi być dość wysokie, bo wytapia się sporo tłuszczu. Nakryłam gęś folią do pieczenia. Ostatnie 30 minut pieczenia: zdejmujemy folię i podpiekamy, by się zarumieniła.


Jest wspaniała! Jeszcze nie raz ją upiekę :)

Smacznego!

3 komentarze: