Witajcie!
Oj długo zabierałam się do tej rybki :)
Jakoś czasu brakowało, ale wreszcie przyszedł i na nią czas ;)
Filety z mintaja zamoczone w gęstym cieście naleśnikowym z płatkami marchewki i selera.
Nie smażymy ich, tylko zapiekamy z dodatkiem oliwy z oliwek.
Pychota!
Przygotowanie:
Filety z mintaja (500g) solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana.
Na taką porcję ryby zrobiłam ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli.
1 średnią marchewką i 1 średniego selera starłam na tarce o grubych oczkach.
Dodałam do ciasta, wymieszałam, dobrze posoliłam, popieprzyłam.
Rybkę maczałam w cieście, układałam w naczyniu żaroodpornym, blisko obok siebie. Na wierzch wylałam resztę ciasta. Skropiłam oliwą z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 30minut, temp. 180 stopni.
Doskonała! A seler i marchewka tworzą tutaj super duet :)
Smacznego!
,,,,,,mmmmmmm pycha
OdpowiedzUsuńświetne! muszę tak zrobić kiedyś:) mniam!
OdpowiedzUsuńjuż wiem czym powitam mojego męża po powrocie z arabskiej ziemi :)
OdpowiedzUsuńrewelacja!
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń