Witajcie!
Dosyć na razie kremiastych ciast ;) przejedliśmy się :)
Więc w ten weekend rządziła drożdżówka z ogromną ilością kruszonki. Bo tak naprawdę (u nas) kruszonka znika w pierwszej kolejności i każdy skubie te słodziutkie kuleczki ;)
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30g drożdży świeżych
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
50g masła
2 jaja
pół szklanki cukru
Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia (15minut).
Do miski wrzucamy resztę mąki, jaja, cukier, miękkie masło, sól i drożdże zagniatamy ciasto.
Porządnie, minimum 15 minut. Wtedy mamy pewność, że ciasto będzie mięciutkie. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy kruszonkę.
200g masła
pół szklanki cukru
1szklanka mąki
Wszystkie składniki w miseczce mieszamy, rozgniatamy palcami i robimy maluśkie kuleczki. Jeśli będzie zbyt mokre, dodajemy więcej mąki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i obsypujemy na bogato kruszonką.
Do pieca wkładamy na 40 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Mniamuśne!
Następnym razem dodam rodzynki :)
INSPIRACJA
Pozdrowienia!
Jak zwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
A ja dzisiaj piekłam ze śliwkami, wyszło bdb.
OdpowiedzUsuńBuziaki
Porywam kawalek do porannej kawencji z mlekiem!;)
OdpowiedzUsuńMniamuuuuuusna!:)))
to tak jak u nas , kruszonka jest na pierwszy rzut ;) a ciasta drożdżowe to ja uwielbiam.
OdpowiedzUsuńJejku jakie piękne! Mój piekarnik zawsze z góry przypali...:(
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówy! :)
OdpowiedzUsuńAle co prawda, to prawda - kruszonka znika pierwsza. :))
Buziaki,
I.
Wygląda pysznie. Muszę wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńkocham takie ciasto
OdpowiedzUsuń