Dla porównania wzięłam jeszcze otręby owsiane i żytnie. Wygląda to tak:
Z.P. O.Ż. O.O.
w 100g:
białko 27,5 15 18
węgle 31,5 26 45,6
tłuszcz 9,4 4,3 7,7
błonnik 14 39 9
magnez 314 300 134
żelazo 9 9,5 8
witaminy
E 15,1
B1 2,1
B2 0,53
PP 6,3
B6 2,5
Z.P. - zarodki pszenicy
O.Ż. - otręby zytnie
O.O.- otręby owsiane
hmmmmm zarodki prezentują się świetnie :) a otręby żytnie, to już w ogóle ;)
Owsianka idzie na razie w odstawkę, wypróbuję zarodki pszenne, ten magnez, żelazo i witaminy - zachęcają :)
Kilka lat pracowałam przy analizie ziaren zbóż. W laboratorium. Gluten, liczba opadania i inne ciekawe rzeczy. Oj gdybym wtedy wiedziała, że zarodki pszenne, żyto i owies mają takie cudowne właściwości odżywcze...... haha
wiem, że Marta z "SUPROSU" podczytuje mnie tutaj ;) buziaczki kochana i pozdrowienia dla całej ekipy!
ja ostatnio odkryłam jaglankę czyli kasze jaglaną - jak wrócę do domu to porównam właściwosci :)
OdpowiedzUsuń